[ pääsivu ]  [ tietovakan etusivu ]  [ kalliokoodi ]  [ reitit ]  [ varmistettavuus ]  [ keskustelu ]


Luomukiipeilyn sanasto


A0 (C0)
Reitin kiipeäminen minimaalisella teknoamisella, esimerkiksi kamoista vetämällä vaikeimpien kohtien ohi mutta muuten vapaasti.

Alien
Colorado Custom Hardwaren pienikokoinen ja joustavavartinen frendi.

Alkovi
Hylly ja ständipaikka, jota ympäröi pystysuora kallio kolmelta sivulta.

Ankkuri
Rakennelma köyden kiinnittämiseksi kallioon. Esim. yläköysiankkuri.

Approach
Lähestyminen, lähestymismarssi, joka on suoritettava ennen nousun varsinaisen kiipeilyosuuden alkamista.

ATC (Air Traffic Controller)
Kiipeilijän putoamisen varmistava passiivinen varmistuslaite, jonka toiminta perustuu sulkurenkaan ja vankkumatta köydestä kiinni pitävän käden luomaan kitkaan ja jarruvoimaan (250 kg).

Ball-Nut (Lowe-Ball)
Kiilaa muistuttava varmistuslaite, jossa on yksi liikkuva osa, liu'utettava puolipallo. Kapoisiin halkeamiin. John Middendorf keksi vuonna 1987 kolmiosaisen liu'utettavan rakenteen. Idea edelsi Ball-Nutin keksijän Steve Byrnen kaksiosaista, myöhemmin patentoitua Lowe-Ballia kuudella kuukaudella.

Base camp
Vuorikiipeily-yhteyksistä irroitettuna tarkoittaa sitä paikkaa kallion juurella, jossa on mukavinta keitellä kahvia ja järjestellä kamoja.

Belay slave (varmistusorja tai -orjatar)
Henkilö joka joutuu varmistamaan pitkiä aikoja yli-innokasta kiipeilijää pääsemättä itse kiipeämään.

Beta
Nousua helpottamaan annettua informaatiota. Mitä muuveja missäkin kannattaa tehdä, missä on piilo-otteita. Kama-beta: mitä varmistusväineitä kannattaa ottaa mukaan, mitä jättää maahan. Relevantin betan antaminen evää kiipeilijältä mahdollisuuden onsight-nousuun.

Bigbro (Big Brother)
Laajennettava kevytmetallituubi offwidth-halkeamien ja kapeiden savupiippujen varmistamiseen. Vaihtoehto jättikokoisille frendeille. Bigbrot ovat keveitä ja niissä on lyömätön laajenemisala, mutta flarettavissa halkeamissa frendit ovat parempia. Nimi on peräisin isoveljestä Orwellin romaanista 1984 - samana vuonna Craig Luebben keksi bigbrot. Ne tulivat markkinoille 1987.

Big wall
Reitti joka on niin pitkä tai vaativa, että sen kiipeäminen normaalinopeudella vaatii useamman päivän.

Bivi
Enemmän tai vähemmän mukava nukkumispaikka keskellä reittiä, reitin juurella tai päällä.

Bulge
Pullistuma seinässä.

Camalot (kamu, kämi)
Black Diamondin säätyvä epäkeskovarmistuslaite. Kaksoisakselirakenne.

Campusmuuvi
Liike joka tehdään käsillä jalkojen sutiessa ilmaa.

Chimney (savupiippu)
Niin leveä halkeama, että se nielee kiipeilijän koko kehon.

Chippaaminen
Otteiden tekeminen tai muu reitin muokkaaminen poralla, taltalla ja vastaavilla työkaluilla. Ehdottoman kiellettyä kaikkialla Suomessa.

Choppaaminen
Huonojen tai tarpeettomaksi koettujen pulttien hakkaaminen pois reitiltä. Choppaaminen on oikeutettua vain, jos reitti on retropultattu ilman ensinousijan lupaa tai jos ensinousua varten tehtyä pulttausta voidaan pitää tyylillis-eettisesti tai turvallisuuden kannalta erityisen epäonnistuneena. Päätös tehdään paikallisen kiipeily-yhteisön yhteisen tarkan harkinnan perusteella. Choppausta edellyttää myös aikomus kiivetä reitti post-chop. Näitä mahdollisia poikkeuksia lukuunottamatta kellään ei ole oikeutta tuhota toisen kiipeilyllistä luomusta.

Cordelette
5-7 metriä pitkä lenkiksi solmittu naru. Hyödyllinen ständin rakentamisessa.

Dead hang
Roikuskelua käsiotteista suorin käsin, jolloin kehon painoa kannattaa tukiranka eivätkä niinkään käsilihakset.

Deadpoint
Dynaaminen muuvi, jossa seuraava ote saavutetaan aivan liikkeen äärikohdassa, esim. ylöspäin deadpointattaessa juuri ennen, kuin aletaan pudota alaspäin. Deadpointissa toista kättä ei ole tarkoitus irroittaa seinästä.

Dethblokki
Reitillä oleva irralinen tai semi-irrallinen iso kivi, joka putoaa varmasti joskus muttei vielä tänään.

Déjà vu
Nousu jossa kiivettävä reitti on vieras, mutta tuntuu silti tutulta muistuttaessaan niin paljon jotain toista tuttua reittiä. Vaihtoehtoisesti kiipeilijä ratkaisee uuden reitin kruksin niin tutulla tavalla, että kokee hetkellisen ”täällä taas” -vaikutelman.

Diagonaali
Halkeama, joka ei ole pystysuora eikä vaakasuora vaan siltä väliltä. Vinohalkeama.

Dihedraali
Kallioon painetun avoimen kirjan muoto, jonka kulma voi olla terävä tai tylppä Saattaa avautua enemmän vasemmalle tai oikealle. Muistuttaa sisäkulmaa, mutta yleensä dihedraalit ovat keskellä seinää eivätkä jaottele kalliomassaa niinkuin sisä- ja ulkokulmat.

Dräki (rope drag)
Köysi muodostaa varmistuslinjassa kulmia, mikä aiheuttaa ylimääräistä kitkaa ja tekee kiipeämisestä ja klippaamisesta raskasta.

Dynaaminen varmistus (luisutus)
Liidaajan pudotessa varmistaja antaa tarkoituksella köyden luistaa varmistuslaitteen läpi iskuvoiman vähentämiseksi. Luomukikkailua

Dyneema
Materiaali, josta tehdään erityisen ohuita slingejä eli nauhalenkkejä.

Dyno
Erittäin dynaaminen muuvi, hyppy kaukaisen otteen saavuttamiseksi. Dynoa ei voi pysäyttää kesken liikkeen. Tupladyno: kumpikin käsi irtoaa laukaisussa lähtöotteesta.

Eliminaatti
Reitti jossa on kiellettyjä otteita.

Epiikki
Nousu tai kiipeilyreissu, josta kehkeytyy uhkaava seikkailu ja selviytymiskoettelemus. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Epiikkitarinan kertominen yhä uudestaan tekee siitä entistä rikkaamman ja vaikuttavamman.

Featherbag
Yligreidattu reitti, ts. vaikeusaste yläkanttiin.

Feissikiipeily (otekiipeily)
Feissi tai laatta on kallion suurehko yhtenäinen osa, se, mikä jää halkeamien ja kanttien väliin. Feissikiipeilyssä kiivetään halkeamatonta seinää listoilla yms.

Fiksattu kama
Reitille pysyvästi jätetty materiaali, jonka tarkoitus on helpottaa liidin varmistamista, ständin tekoa tai laskeutumista. Esim. pultit, haat, kiilat, slingit, köyden pätkät.

Fingerlock (sormilukko)
Masokistinen tapa kiilata sormia halkeamiin. Pysyy joskus niinkin hyvin, että jalkaotteiden menettämisestä saattaa seurata venähdyksiä ja turvotusta.

Flarettava halkeama
Sivuiltaan epäparalleeli ja suultaan ulospäin avautuva halkeama. Tarkoittaa hankalaa kiipeämistä ja hankalaa varmistamista.

Flash (beta flash)
Reitin liidaaminen ensimmäisellä yrityksellä putoamatta, köydessä lepäämättä ja kamoista vetämättä mutta olleellisen betan suomalla edulla. Betaksi voidaan laskea se, että on nähnyt jonkun kiipeävän reittiä tai on itse laskeutunut reitin yli.

Fleikki
Kalliolastu joka on erillään kiinteästä kalliopinnasta.

Frendi
Wild Countryn säätyvä epäkeskovarmistuslaite. Myös yleisnimi kaikille tämäntyyppisille halkeamakiipeilyn varmistuslaitteille. Frendin keksijä Ray Jardine aloitti ensimmäisillä prototyypeillä vuonna 1971. Mark Vallance toi Jardinen keksinnön markkinoille vuosikymmenen loppuun mennessä.

Frogi
Nivusistaan notkeiden kiipeilijöiden tapa imeytyä mahdollisimman lähelle seinää koukistetuin polvin ja levitetyin jaloin.

Flägäys
Jalan ristiminen toisen taakse tasapainon saavuttamiseksi.

Gaston
Sivuttaisote kädellä halkeaman reunasta tai saidarista vartalon ollessa kohtisuoraan kalliota vasten ja kyynärpään osoittaessa sivulle. Laybackin ja jammin vaihtoehto. Tuplagastonissa kumpikin käsi vetää halkeaman reunoista vastakkaiseen suuntaan.

Greidi
Numero joka antaa osviittaa reitin teknisestä ja fyysisestä vaikeudesta.

Haddock-tyyli
Haddock-tyylin kiipeilijä ammentaa voimasanoista apua tiukkoihin muuveihin tai lataa manaukset, kun ei suju. Äänekästä haddockkausta ei suositella.

Haka
Yleisnimitys kallion halkeamiin ja saumoihin vasaroitaville vaihtelevankokoisille metallilevyille. Fiksattuna kamana haat ovat jotain sportti- ja luomukiipeilyn väliltä: ne eivät ole yhtä varmoja ja pysyviä kuin pultit, mutta eipä niitä yleensä aseteta luonnollisten varmistusten tavoin kiivetessä. Yleisimmät hakatyypit ovat RURP, birdpeak, knifeblade, lost arrow, shallow angle, angle, large angle, Leeper Z. Bongi on sukupuuttoon kuollut jättikokoisten hakojen laji. Tuskin näkee muualla kuin kiipeilymuseossa.

Hangdoggaus
Liidaaminen siten että lepäilee välillä köydessä ja jatkaa ylös päin saavutetusta kohdasta aloittamatta uudestaan maasta asti. (Vs. puhtaasti, vapaasti kiipeäminen)

Haulata
Hinata köydellä reppua tai haul bagiä, jossa on vettä, ruokaa, vaatteita, makuupusseja yms. Big wall -tekniikoita.

Head point
Reitti tai nousu, joka tarjoaa ennen kaikkea psyykkisen haasteen. Vaikeasti varmistettava, vaarallinen. Tyypilliseen head point -strategiaan kuuluu reittiin tutustuminen yläköydellä ennen liidaamista.

Headwall
Vuoren seinämän vaikuttava jyrkentymä.

Heksu
Eräänlainen kiila, monisivuinen ja -kulmainen. Erityisesti isompien kokojen osalta joidenkin suosima frendin korvike. Vuonna 1966 Clogwyn Climbing Gearin Denny Moorhouse valmisti ensimmäiset, jatkokehittelyjä inspiroineet Hexagonit. Vuonna 1971 Yvon Chouinard toi markkinoille hänen itsensä ja Tom Frostin keksimät Regular Hexentricit. Nämä olivat vielä symmetrisiä ja kolmiasentoisia. Norjalainen Tomas Carlström esitti Chouinardille ja Frostille idean neliasentoisesta heksusta, ja vuonna 1974 Polycentric Hexentric oli valmis.

High ball
Ylikorkea boulderi.

High steppi
Notkeutta vaativa korkea jalan nosto.

Huukkaaminen
Jalkatekniikka, jossa otteista haetaan tukea joko kantapäällä (heel hook) tai varpaiden yläpuolisella kiipeilytossun osalla (toe hook). Teknoamisessa huukkaaminen tarkoittaa skyhookkien käyttöä.

Hyljetekniikka
Avuttoman näköinen tapa topata reitti ryömimällä hyljemäisesti kallion päälle.

Hylly
Tasainen ja sivuiltaan avoin seisoskelu- tai makoilupaikka (terassi) reitillä

Härpäke
Mikä tahansa silmiin pistävä, ulospäin työntyvä ja seinän muusta kivimassasta jollain tapaa irrallinen kallion muoto.

Impakti (impact force)
Kiipeilijään pudottaessa kohdistuva iskuvoima.

Jalkkikset (jalkaotteet)

Jamais vu
Nousu jossa kiivettävä reitti on ennalta tuttu, mutta tuntuu silti varsin vieraalta ja epämiellyttävältä. Tyypillisesti jamais vu -nousuja tulee alkukaudesta, kun siirrytään sisäseiniltä ulos.

Jammi
Jammatessa halkeaman tyhjä tila täytetään luovasti kehon osilla. Jammien avulla pysytään seinässä ja edetään ylöspäin. Yksi halkeamakiipeilyn tärkeimpiä keinovaroja. Kaikkea mahdollista pikkurillijammeista kokovartalojammeihin.

Jumaroida
Kiivetä pitkin köyttä nousukahvoilla.

Jojoaminen
Taktiikka jossa kiipeilijä epäonnistuttuaan nousussa laskeutuu keskeltä reittiä alas. Sitten hän tai toinen kiipeilijä jatkaa yläköydellä edellisen nousun high pointtiin asti ja yrittää liidata siitä eteenpäin. Luomureiteillä jojotessa on oltava varmoja siitä, että high pointin ankkuri on pomminvarma. Kaikki tyylikkyys on jojotessa joka tapauksessa heitetty romukoppaan.

Kakkostella
Kiivetä kakkosena liidaajan perässä. Poikkareita lukuun ottamatta kakkostelu on yläköysivarmisteista.

Kalliohanhi
Kiipeilijä joka huutelee liidaajille jatkuvaa beettaa ja pilaa tahattomasti näiden onsaitit ja omat ongelmanratkaisut.

Kalliokukko
Kiipeilijä joka demonstroi etevyyttään sooloamalla julkisesti reittejä vaelluskengät jalassa.

Kalskeinen (sormioffari)
Jammikoko, joka on liian pieni ohukaisille, rätseteille ja ringlokeille mutta edelleen liian suuri hyville sormijammeille. Peukalo ei mahdu halkeamaan.

Kanansiipi (chicken wing)
Offaritekniikka, jossa toinen käsi jammataan halkemaan kyynärpää edellä.

Kantti (ulkokulma, arete)
Kallion muoto, jossa kiipeily tapahtuu kallion ulkokulmassa tyhjyys jommalla kummalla puolella.

Karabiini (sulkurengas, sulkkari, biner)

Kasmofilia
Mieltymys chimney-reittien kiipeämiseen.

Kiila
Kiilautuva kevytmetallipala vaijerin päässä. Halkeamakiipeilyn varmistusväline. Ihanteellinen alaspäin kapeneviin pystyhalkeamiin.

Kiila-avain
Yksinkertainen metallinen työkalu, jolla poistetaan tiukkaan istahtaneet kiilat halkeamista. Näppärimmät käyttävät kiila-avainta myös jumiutuneiden frendien poistamiseen.

Kliinata
Kakkonen seuraa liidaajan kiipeämän reitin ja poistaa varmistukset kalliosta, ts. kliinaa reitin.

Klipata
Sujauttaa köysi karabiiniin, joka puolestaan on kiinnitetty varmistukseen.

Knee drop
Urheilullinen muuvi, jossa polvi pudotetaan alaspäin jalan sisäsyrjä seinää vasten. Saattaa lisätä ulottuvuutta kurotuksiin ja keventää painoa käsiltä.

Koilata
Vyyhtiä köysi.

Korkki
Kiila joka on tarttunut halkeamaan vain yläkulmistaan.

Kraatteri
Putoaminen korkealta maahan.

Krimppi
Pieni listamainen ote, johon saa vain sormenpäät ja jolla sormien ensimmäiset nivelet yleensä taivutetaan lukkoon väärään suuntaan.

Kruksi
Reitin vaikein kohta.

Kuljettaminen (uittaminen, hypyttäminen, leap frog)
Tapa kiivetä tasalevyistä halkeamaa työntämällä ja siirtämällä yleensä isokokoista camalottia yläpuolellaan. Kätevää jos piissien lukumäärä ei riitä reitin varmistamiseen.

Kuluaari
Jyrkähkö veden uurtama rotko (raviini), jossa on yleensä ruohoa, irtokiviä, lunta tai jäätä.

Käsisilta
Offaritekniikka jossa toinen käsi jammataan halkeamaan siten että toiseen seinään tukee kämmenpohja ja toiseen kyynärpää.

Layback (lieback)
Voimallista sivulle nojaamista, jossa kädet vetävät vastakkaiseen suuntaan kuin jalat painavat. Tärkeä halkeamakiipeilytekniikka.

Ladonovi
Kiipeilijä menettää jalka- ja käsiotteet kehon toiselta puolelta. Aiheuttaa usein ladonoven kaltaisen heilumisen.

Leipata
Käydä köysi läpi ennen kiipeämistä solmujen eliminoimiseksi.

Leikkaus
Iso ja syvä kalliota osiin jakava halkeama.

Leavittointi
Offaritekniikka jossa edetään siirtämällä vuorotellen polvijammia ja käsistäkkiä. Tekniikan isät ovat Randy Leavitt ja Tony Yaniro.

Lippa
Pieni katto.

Lukottaa
Pitää kalliosta kiinni yhdellä koukistetulla kädellä toisen käden kurottaessa seuraavaan otteeseen tai asettaessa varmistuksia.

Luomukiipeily (trädikiipeily)
Traditionaalista kiipeilyä luonnollisin varmistuksin. Luonteenomaisinta kiilojen, frendien yms. asettaminen kiivetessä varmistuksiksi kallion halkeamiin. Luomukiipeilyä ovat yhden pitchin haasteet, seikkailulliset multi-pitchit ja big wall -reitit. (Vs. sporttikiipeily)

Lähettää
Kiivetä, muttei mitä ja miten tahansa. Reitin lähettämiseen kuuluu tietty uutuuden elementti (red point projektin päätteeksi tai haastava on-sight) ja tietty näyttävyys.

Madonna-onsight
Nousu jossa kiivetty reitti on niin kauan sitten kiivetty ja unohdettu, että kiipeilijä pitää sitä itselleen onsaittina. Tosiasiassa kyseessä ei kuitenkaan ole onsight. Nousutyypin nimi tulee Madonnan laulusta Like a Virgin.

Mantteli
Vaikea tasapainoilumuuvi, jossa käsi tai kädet ojennetaan alaspäin vyötärön korkeudelta tai korkeammalta ja minimaalisella jalkatuella. Hyödyksi toppauksissa ja hyllyille nousuissa.

Marjanpoimija
Kustavilainen nimitys kiipeilijöille, jotka tykkäävät hengailla kallioilla ja kenties yläköysitellä mutta eivät tyypillisesti lähetä mitään.

Morfo
Reitti jonka kiipeämisessä kiipeilijän pituudesta (tai lyhyydestä) on erityistä hyötyä.

Multi pitch
Reitti jossa on enemmän kuin yksi köydenpituus (kp).

Muuvi (kiipeilyliike)

Mätsäys
Käsien vaihtaminen samalla otteella.

Nega (hänkki)
Päällekaatuva seinä.

Nissi
Komero, avoin puolipyöreä tai kulmikas syvennys kalliossa, esim. hylly ja pieni umpeutuva dihedraali sen päällä. Nissit ovat hyviä tai kohtullisia lepopaikkoja.

No-hands-rest
Mahdollisuus irroittaa putoamatta kummatkin kädet samaan aikaan seinästä. Tarkoitus on lepuuttaa käsiä.

Offset-piissiit
Frendit ja kiilat, jotka on suunniteltu sopimaan flarettaviin halkeamiin.

Off width (offari)
Halkeama joka on nyrkkijammeille liian leveä mutta chimney-tekniikalle liian kapea.

Ohukainen
Jammikoko, joka on liian pieni hyville käsijämmeille mutta aivan liian suuri sormijammeille. Nielee yleensä sormet ja kämmenen rystyset.

On-sight
Reitin kiipeäminen vapaasti ja puhtaasti ensimmäisellä yrityksellä ja ilman betaa. Trädikiipeilyn tapauksessa kamat lennossa.

Pakittaa (ottaa pakit)
Perääntyä reitiltä laskeutumalla tai alas kiipeämällä sen liiallisen vaikeuden, huonon sään tai muun syyn vuoksi.

Pendulum (svingi)
Joko tarkoituksellinen laaja keinuliike köydessä, usein big wall -reiteillä kaukaisen ankkurin saavuttamiseksi, tai tahaton putoaminen poikkikulussa, kun varmistuksia ei ole tarpeeksi.

Piissi (varmistus)
Trädikiipeilyn varmistusvälineet, kiilat, frendit, heksut tms., joita liidaaja asettaa kallioon kiivetessään. Kakkonen yleensä poistaa piissit, ts. kliinaa reitin. Vaihtoehtoisesti kiipeilijä poistaa piissit laskeutuessaan.

Piissimerkki
Mankalla piirretty viiva, joka osoittaa kohdan piissille tiukassa redpoint -nousussa, esim. asetettaessa frendiä halkeamaan jäädytetyssä layback-asennossa ja olemattomalla näköyhteydellä. Piissimerkkien jättäminen reitille ei yleensä puhdasoppisimmankaan näkemyksen mukaan haittaa muiden on-sight-yrityksiä. Kallion siisteyden takia merkit kuitenkin kannattaa putsata pois.

Pinchi (puristusote)

Pink point
Luomureitin kiipeäminen vapaasti ja puhtaasti esiasetetuin varmistuksin. Lähentää luomua sporttikiipeilyyn. Pink-head point: kuten pink point, mutta varmistuksilla, joita ei kannata testata putoamalla.

Pitchi (köydenpituus, kp)
Kiivettä matka kahden ständin välissä. Yksi kp usean köydenpituuden reiteillä, myös maasta toppiin yhden kp:n reiteillä. Pitchi on harvoin yli 50 metriä.

Podi
Halkeamassa oleva satunnainen ja kenties flarettava kohta, joka levenee hetkeksi ja sulkeutuu samantien takaisin normaaliin kokoonsa. Podit voivat olla kaikenkokoisia ulottuen pelastavista käsijammeista koko kiipeilivän mentäviin podeihin. Niissä ei ole hyllymäistä tasaista pohjaa kuten nisseissä.

Poikkari (poikkikulku, traverse)
Kiipeilyä vaakasuorassa linjassa. Kakkosellekin hieman jännää, sillä pudotessa saattaa tulla svingi (pendulum).

Poketti
Reikämäinen ote kalliossa. On yhden, kahden ja kolmen sormen poketteja. Tyypillisiä kalkkikiviotteita.

Pomminvarma (pommi)
Poikkeuksellisen luotettava varmistus, ankkuri, ote tms. Joskus saattaa osoittautua illuusioksi.

Porttis (portaledge)
Big wall -kiipeilyssä seinällä roikkuva teltta.

Prusikoida
Jumaroida käyttäen prusik-narua nousukahvan korvikkeena.

Puhtaasti (vapaasti)
Liidaaminen ilman putoamista, hangdoggausta tai kamoista vetämistä (A0). Teknoamisessa puhtaasti eli kliinisti kiipeäminen tarkoittaa vasaran käytöstä pidättäytymistä.

Pumppi
Veren ja maitohapon pakkaantuminen lihaksiin, eritoten kyynärvarsiin. Tarkoittaa voiman katoamista. Pumppaava reitti pitää yllä pumppia. Se on usein tasaraskas, tarjoaa vähän levähdyksiä ja huonot jalkaotteet.

Putoamiskerroin
Pudottu matka jaettuna ulkona olevan köyden pituudella (putoajasta varmistajaan tai ankkuriin).

Rannari (ranout, rane)
Kahden varmistuksen väli, ts. matka, jonka kiipeilijä kiipeää edellisen varmistuksen yläpuolelle ennen seuraavaa varmistusta. Tyypillisessä rannarireitissä on tuntuvan pitkä matka piissien välillä.

Red point
Harjoitellun reitin kiipeäminen vapaasti ja puhtaasti. Projektin loppuun saattaminen. Luomureitin tapauksessa red pointtiin kuuluu varmistusten laittaminen kiivetessä, ts. kamat lennossa.

Retropulttaus
Uusien pulttien lisääminen sellaiselle jo olemassa olevalle, yleensä vaikeasti varmistettavalle reitille, jonka ensinousulla kyseisiä pultteja ei tarvittu. Retropulttauksen puolustajien argumentin mukaan useammat kiipeilijät pääsevät nauttimaan reitistä, joka on tehty pulttauksella turvalliseksi. Retropulttauksen vastustajat vetoavat ensinousun tyylin kunnioittamiseen, kiipeilyyn kuuluvan seikkailullisen luonteen ja henkisten haasteiden säilyttämiseen. Ensinousijalla katsotaan kuitenkin olevan oikeus reittinsä retropulttaamiseen. Ilman ensinousijan lupaa suoritetusta retropulttauksesta seuraa usein oikeutettu choppaaminen.

Ringlokki
Rätsettiä pienempi sormijammi, jossa sormilla muodostetaan ok-merkki halkeamaan stäkkäämällä etu- ja keskisormi peukalon päälle.

RP
Alkuperäinen messinkinen mikrokiila. Saksasta Australiaan emigroitunut Roland Pauligk aloitti RP-kiilojen valmistuksen nyrkkipajassaan 1970-luvun puolivälissä.

Räkki
Kamalajitelma joka otetaan mukaan reitille.

Räpsy
Putoaminen köyteen aivan varmistuksen kohdalta tai vain vähän sen yläpuolelta.

Rätsetti
Seuraava jammikoko ohukaisista alaspäin. Peukalo halkeamaan sisään ja sormet stäkkiin päälle.

Sandbag
Aligreidattu reitti, ts. vaikeusaste alakanttiin.

Sekavarmisteinen reitti (semipultattu)
Trädiä ja sporttikiipeilyä yhdistelevä reitti. Vaatii luonnollisten varmistusten käyttöä mutta tarjoaa myös pultteihin klippaamista.

Sekvenssi (liikesarja)

Siansorkka
Hyödyllinen ja helposti tehtävä solmu, jolla yleensä kiinnitetään köysi sulkurenkaaseen ständeissä.

Side pull (saidari)
Pystyyn nostettu lista. Käsiote, josta pidetään kiinni sivuttaisvetona.

Siikkari
Useasta muuvista koostuva liikesarja, sekvenssi.

Simuli (running belay)
Sekä ykkönen että kakkonen kiipeävät samaan aikaan. Kakkonen pitää huolen, ettei kliinaa kaikkia piissejä itsensä ja ykkösen väliltä. Kumpikin pitää huolen, ettei putoa. Nopeaa etenemistä isojen seinien helpoilla osuuksilla.

Singeri
Jalkojen tahaton tärinä. Johtuu usein enemmän psyykkisestä kuin fyysisestä rasituksesta.

Sisäkulma (kulma)
Nurkka kalliossa. (Vs. kantti)

Skriimeri
Jatkon nauhalenkki, jonka ompeleet repeävät pudotessa auki. Tarkoitus on kuolettaa osa iskuvoimasta ja parantaa heikkojen varmistusten pysymistä seinässä.

Skrämpläys
Helppoa kiipeilyä, monesti köydettä. Usein isoja reittejä lähestyttäessä tai niiden loppuosuuksilla.

Skyhook
Koukku jota käytetään teknotessa listoilla etenemistä varten.

Slingata
Pujottaa slingi eli nauhalenkki varmistukseksi kiilakiven, kivisarven, puun tms. ympärille.

Slouppi (sloupperi)
Hankala alaspäin viettävä luiskaote. Myös pyöreäreunainen ote.

Släbi
Loiva seinä. Matemaattisessa släbissä kulma on vielä alle 90 astetta, mutta kiipeily ei ole enää järin släbimäistä.

Släkki
Lenkki löysää köyttä.

Smieraus
Jalkatekniikka jossa kiipeilytossun pohjaa käytetään luomaan niin paljon kitkaa kuin mahdollista. (Vs. tossun kärjellä tai reunalla astuminen)

Sooloaminen
Köysisoolo: kiipeäminen ilman varmistajaa mutta köydellä ja varmistuksilla. Vapaasoolo: kiipeäminen ilman varmistuksia.

Splitteri
Halkeama joka halkaisee avoimen feissin. (Vs. kulmahalkeama)

Spottaaja
Henkilö joka seisoo maassa kädet pystyssä valmiina pyydystämään putoavan kiipeilijän. Oleellinen boulderoinnissa ja köysireittien hankalissa starteissa ennen ensimmäistä varmistusta.

Stemmata
Muodostaa jaloista silta otteiden tai seinäpintojen välille. Haara-asentoista jalkatyöskentelyä erityisesti dihedraaleissa ja sisäkulmissa.

Sturtsi
Pitkä putoaminen liidattaessa.

Stäkki
Jammaustekniikka jossa sormet, kädet tai jalat niputetaan yhteen täyttämään tyhjää tilaa halkeamassa.

Ständi
Varmistusasema keskellä reittiä, reitin päällä, joissain tapauksissa myös reitin juurella. Ständeiltä varmistetaan kakkonen ja lähdetään liidaamaan. Ankkuri, köysi ja varmistaja. Joskus hyvin epämukava.

Suflaaminen
Tasalevyisiin halkeamiin soveltuva jammaussekvenssi. Suflatessa toinen käsi johtaa ylhäällä ja toinen käsi seuraa alhaalla. Yläkäsi vie ylöspäin, alakäsi stabilisoi rinnan korkeudella. Tarkoitus on pidättäytyä pitkistä muuveista, ylä- ja alakäden paikan vaihdoksista ja säästää näin energiaa.

Syöksyvarmistus
Varmistaja juoksee liidaajan pudotessa rannarista niin paljon löysää pois kuin kerkiää. Luomukikkailua.

TCU (tri cam unit)
Kolmileukainen frendi.

Teknoaminen (tekninen kiipeily)
Kalliota edetään käyttämällä asetettuja tai fiksattuja varmistuksia etenemisen apuna eikä pelkästään varmistuksina. Kehon paino on varmistusten varassa. Apuvälineinä naru- tai slingitikkaat, daisy chainit (säädettävät slingit), fifi-koukku. A-tyylin teknoamisessa halkeamiin vasaroidaan hakoja, peckereitä, copperheadeja yms. Kliinisti eli C-tyylillä teknottaessa edellä mainittujen vasaroimisesta pidättäydytään.

Tikkilista
Lista niistä reitistä, jotka kiipeilijä haluaa kiivetä lomallaan,uudella kalliolla vieraillessaan tai ylipäänsä kauden aikana.

Tikkimerkki
Mankalla piirrettyjä viivoja, täpliä tai nuolia, joiden on tarkoitus helpottaa muuvien kohdistusta ja tuoda piilo-otteet esiin. Puhdasoppisimman näkemyksen mukaan tällaisen magnesiumtaiteen jättäminen reitille vie seuraavalta mahdollisuuden on-sight-nousuun. Myös kallion siisteyden takia merkit tulee poistaa käytön jälkeen.

Tontti
Äiti maa kaikessa ystävällisyydessään tai epäystävällisyydessään. Tulla tonttiin eli tehdä kraatteri.

Topo (reittiopas)

Toppaus
Viimeiset muuvit reitin päälle eli toppiin pääsemiseksi.

Tricam
Kiilattava ja kammettava, tripod-muotoiltu kevytmetalliosa nauhalenkin päässä. Monikäyttöinen varmistusväline halkeamiin ja poketteihin. Tricamin keksi Greg Lowe vuonna 1973. Tuote tuli markkinoille 1981.

Trädikiipeily
Ks. luomukiipeily.

Tubular
Latteaa, vahvaa ja sisältä onttoa nailonnauhalenkkiä.

Tunnelinäkö
Ilmiö jossa kiipeilijä ei osaa katsoa vasemmalle tai oikealle eikä siten löydä ratkaisua reitin ongelmakohtaan.

Tuplaköydet (puoliköydet)
Yleensä 7.9 - 9 mm, murtolujuus erikseen 1200 - 1600 kg, yhteenlaskettuna 2400 - 3200 kg.Tuplaköysien edut ovat kahden köyden pienempi leikkautumisriski, pidemmät laskeutumiset ja half-tyypillä monimutkaisemmat varmistuslinjat. Kaksi tyyppiä: half rope ja twin rope. Half-tyypin päässä on merkintä UIAA ½. Klipataan vuorotellen sulkurenkaisiin tai varmistuslinjasta riippuen. Twin-tyypin päässä on merkintä UIAA ja kaksi toisensa leikkaavaa ympyrää. Molemmat köydet klipataan kaikkiin sulkurenkaisiin.

Undercling (anderi)
Hyvä ote, ellei olisi ylösalaisin. Tartutaan kämmenet ylöspäin.

Uuspulttaus
Ajan hampaan kuluttamien, reitin ensinousun luonteeseen kuuluneiden pulttien korvaaminen uusilla.

Vapaakiipeily
Kiipeäminen käyttäen vain käsiä, jalkoja ja kallion luonnollisia otteita. Köyttä ja varmistuksia käytetään vain turvaamaan putominen, ei auttamaan etenemistä. (Vs. teknoaminen)

Vapauttaa
Kiivetä teknoreitti ensimmäisen kerran vapaasti, puhtaasti.

Vertti (pystysuora, vertikaali)

Whipperi
Pitkä liidiputoaminen, ei kuitenkaan tonttiin asti.

Wumba
Äärimmäisen aggressiivinen putoamisalusta.

Zero
Wild Countryn miniatyyrikokoinen frendi.

Zipperi
Kiipeilijän pudotessa varmistukset repeävät irti yksi toisensa jälkeen, alazipperissä alhaalta ylöspäin ja yläzipperissä ylhäältä alaspäin.

Äiti
Iso kahva. Usein piilossa ja tulee esille, kun sitä eniten tarvitaan.


[ pääsivu ]  [ tietovakan etusivu ]  [ kalliokoodi ]  [ reitit ]  [ varmistettavuus ]  [ keskustelu ]